Baggrund og historie

Initiativet til skabelsen af en fælles forskerorganisation er taget med afsæt i kampagnen #sætforskningenfri, der foregik på universiteterne i sommeren 2022. På blot en uge skrev 2.252 forskere under på et frihedsbrev, hvori der blev udtrykt bekymring for forskningsfriheden i Danmark.

Underskriverne foreslog at oprette en undersøgelseskommission til at undersøge vilkårene for:

  • Friheden til at vælge egne forskningsinteresser, herunder frihed til valg af tematik, spørgsmål, teori, metode og til deling og offentliggørelse af resultater

  • Friheden fra ekstern indgriben, inkl. direkte politisk eller erhvervsmæssig indblanding i forskningsområder og evidensbaserede indspark i den frie akademiske debat

  • Friheden fra at frygte for fremtidige muligheder i universitetsverdenen og for sin ansættelse i forbindelse med valg af forskningsområde eller kritik af magthavere internt og eksternt

Samtidig blev der skitseret tre områder, der ville være afgørende for kommissionen at tage fat på:

1) En evaluering og revision af Universitetsloven fra 2003, med fokus på rammevilkår og ledelsesstruktur til sikring af en mindre topstyret ledelsesform; mere akademisk frihed; og et brud med en tavshedskultur, der risikerer at spænde ben for nytænkning og kreativitet.

2) Flere basismidler til fri forskning og flere fastansættelser, for at skabe rammerne for dyb kreativitet, idéudvikling og tankeudfoldelse. Tilførsel af eksterne midler er nødvendigt, men har også medført en række problemer: voldsom vækst i korttidsansættelser, begrænsning af forskernes muligheder for at stille egne forskningsspørgsmål, risiko for forskning drevet af kortsigtede politiske og erhvervsmæssige interesser, binding af basismidler til medfinansiering af eksternt finansierede projekter, samt tidsforbrug til hjemtagning af eksterne midler.

3) Et generelt eftersyn af incitamentsstrukturer, meriteringsmål, og finansieringen af forskningen, herunder vægtningen af antallet af publikationer og citationer over kvaliteten i disse, risikoen for nedprioritering af high-risk/high-gain forskning til fordel for ”sikre” forskningsspor, og koncentrationen af forskningsmidlerne hos få forskere med store centre, hvilket risikerer at svække mangfoldighed.

Den 14. juni 2022 afleverede kampagnen underskrifterne til forskningsordførerne ved happeningen ’frihedskaldet’, hvor forskningsordførerne fik ordet og deltagerne sang sangen ’Din tanke er fri’.

Der blev ikke oprettet nogen undersøgelseskommission, men til gengæld opstod en langt større lydhørhed fra politisk hold, som nu bliver bygget videre på i de fremtidige bestræbelser. 

Jorden er gødet for forandringer gennem tre spor

For at skabe forandring arbejder vi i øjeblikket gennem tre spor.

  1. Justering af eksisterende rammer herunder universitetsloven fra 2003 med afsæt i blandt andet anbefalingerne fra Videnskabernes Selskab og Dansk Forsknings- og Innovationsråd.

  2. Oprettelse af en fælles forskerorganisation og herunder skabelsen af nye konkrete infrastrukturer til styrkelsen af den akademiske frihed og til oplysning af samfundet (læs mere under ’projekter’).

  3. Oprettelsen af en transnational bevægelse (læs mere på www.freeacademia.org), der skal arbejde på at skabe et akademisk system baseret på tillid, åbenhed og en omsorgsetik.